Nehnuteľnosti v Turecku. Apartmány, byty, domy a vily v mestách Alanya, Belek, Side, Kemer, Bodrum a Istanbul.
Turecko Reality - www.tureckoreality.sk - info (@) tureckoreality.sk - TR: 0090 532 131 0170 - SR: 0915 691 556

utorok 17. augusta 2010

Sprievodca kúpou nehnuteľnosti v Turecku

Pokiaľ si myslíte, že kúpa nehnuteľnosti v Turecku je zložitý proces, možno len nemáte dostatok správnych informácií. V tomto sprievodcovi vám ponúkame stručne a jasne zhrnuté základné informácie, ktoré potrebuje vedieť zahraničný kupec v Turecku.


Zo zákona môže vlastníctvo nehnuteľnosti v Turecku nadobudnúť cudzia fyzická aj právnická osoba v súlade s bilaterálnymi dohodami medzi krajinami a súčasným právnym rámcom upravujúcim kúpny proces a vlastníctvo nehnuteľnosti v Turecku. Zahraniční majitelia majú podľa zákona rovnaké vlastnícke práva ako tureckí. List vlastníctva (v turečtine Tapu) je vydaný na meno kupujúceho a predstavuje oficiálny dokument dokazujúci vlastníctvo nehnuteľnosti. Znamená to, že sa stávate plnoprávnym vlastníkom nehnuteľnosti,  nejde o prenájom alebo timeshare.

Celý kúpny proces v Turecku po obdržanie listu vlastníctva môže trvať 3 – 6 mesiacov. Je to spôsobené nevyhnutnosťou požiadať o povolenie kúpy od Tureckej vojenskej centrály v Izmire. Toto povolenie je v podstate nutnou formalitou, ktorá preukáže, že nehnuteľnosť kupovaná cudzincom neleží vo vojenských a strategických zónach v Turecku kde kúpa nie je možná.  Okrem tohto kroku sa kúpny proces nelíši vo výraznej miere od iných európskych krajín. Ďalej vám ponúkame postupné kroky cez ktoré prejde cudzinec kupujúci nehnuteľnosť v Turecku:
  • ·         Keďže kúpa apartmánu či domu v zahraničí nie je jednoduché rozhodnutie a lacná záležitosť, je nanajvýš dôležité vybrať si osvedčenú a spoľahlivú spoločnosť, od ktorej sa rozhodnete nehnuteľnosť kúpiť. Pokiaľ ste už máte vybranú nehnuteľnosť vyhovujúcu vašim želaniam, môžete si ju na pár dní rezervovať (nehnuteľnosť nebude ponúkaná ostatným záujemcom) a tým získate čas na rozmyslenie.
  • ·         Všetky detaily ohľadom kúpy ako aj rozvrh platieb za kupovanú nehnuteľnosť budú dohodnuté a spísané v kúpnej zmluve ako náhle sa definitívne rozhodnete pre kúpu. V momente podpisu kúpnej zmluvy budete musieť zložiť prvú splátku vo výške podľa dohody s predávajúcim.
  • ·         Všetkým klientom odporúčame udeliť splnomocnenie svojmu agentovi v Turecku, čo je väčšinou osoba z realitnej alebo developerskej spoločnosti. Toto splnomocnenie umožní jednať v mene kupujúceho vo veciach týkajúcich sa kúpy nehnuteľnosti a umožňuje napredovanie kúpneho procesu aj bez osobnej prítomnosti kupujúceho. Je to obzvlášť užitočné ak nechcete alebo nemôžete cestovať do Turecka zakaždým, keď je potrebné podpísať nejaký formulár a tak šetrí taktiež výdavky na cestovanie a ubytovanie.
  • ·         Podľa dohodnutého splátkového plánu je povinnosťou kupujúceho  previesť peniaze na účet predávajúceho.  Naše nehnuteľnosti sú ocenené a platené v Eurách.  Pokiaľ sú vaše peňažné prostriedky v Turecku, jednotlivé platby môžu byť vykonané priamo v hotovosti, v inom prípade formou bankového prevodu z krajiny kupujúceho. V druhom prípade je potrebné poslať obnos pokrývajúci splátku za nehnuteľnosť ako aj bankové poplatky za prevod.

Na záver celého procesu, po prevode vlastníctva a doručení listu vlastníctva do vašich rúk nezostáva nič iné ako si užívať váš druhý domov pod tureckým slnkom.


Ak máte nejaké otázky týkajúce sa kúpneho procesu, kontaktujte ma na info@tureckoreality.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára